GG Next

Vernieuwen en innoveren

Slimmer, sneller, beter

Geplaatst op: 3 november, 2019

Kom jij elke ochtend je bed uit met de vraag: wat kan er vandaag slimmer, sneller of beter?
Waarschijnlijk niet, maar het is de moeite waard om met die vraag de dag te beginnen!

Want het is een (iets te) relaxte samenleving die ik waarneem: afgeladen woonboulevard’s, fietspaden met rijen elektrische fietsen, volle terrassen in het hart van de stad. We nemen het er blijkbaar nog steeds van met z’n allen. Natuurlijk, we maken ons wel wat zorgen over onze oude dag. Misschien is hulp straks wel niet meer zo vanzelfsprekend als we de laatste 25 jaar gewend zijn geweest, en moeten we voor zorg zelfs serieus gaan betalen. Ook moeten we soms kiezen of we de meivakantie, de midweek in de herfst of het weekje skiën laten schieten. En we doen wat langer met onze winterjas.
Maar eigenlijk komen we nog niet zo veel tekort.

Zou dat zo blijven?
Dat ligt aan ons zelf: wat doe jij er aan om een bijdrage te leveren aan onze economie?
Want daar moet onze welvaart natuurlijk vandaan komen.
Ga je elke ochtend naar je werk om je mail te checken, de nieuwsberichten te lezen, de social media te volgen, en even naar vroegboekkortingen te zoeken voor de vergadering begint?
Of ga je elke ochtend naar je werk om daar slimme producten te ontwikkelen, sneller te produceren of bevlogen te verkopen? Sta je aan het bed van de patiënt, en vraag je je af of je misschien door een andere werkwijze betere zorg zou kunnen leveren? Neem jij de telefoon op met de bedoeling een probleem voor je klant op te lossen, of stuur je hem liefst met een kluitje in het riet?
Niets menselijks is ons vreemd: we zoeken graag de gemakkelijkste weg.

Er zijn er een aantal onder ons die van nature de drang hebben om het slimmer, sneller en beter te doen: dat zijn de entrepreneurs, de ondernemers en wetenschappers onder ons. Zij bedenken nieuwe producten, betere medicijnen, intelligente systemen en vernieuwende vormen van dienstverlening. Maar zij kunnen dat niet alleen!
Als die kleine groep de motor moet zijn voor een hele samenleving, dan is dat net zo iets als trekken aan een dood paard. Dat schiet niet op. De innovatie en de vernieuwing komt van de Willy Wortels en de ondernemers, maar zij hebben daar hulp bij nodig. Met volgzame werknemers en plichtsgetrouwe ambtenaren boeken we geen vooruitgang, maar komt onze economie langzaam tot stilstand. Werken op de automatische piloot is goed bedoeld wellicht, maar zonder extra energie blijft een balletje niet rollen…
Daarom denk ik dat ieder van ons een bijdrage kan leveren aan onze economie, en onze welstand:
Zodra je ’s ochtends je ogen open doet éérst die ene vraag beantwoorden vóór je aan de dag begint:
Wat kan er vandaag slimmer, sneller, beter?

← Terug naar overzicht